آنفلوانزا، علائم، درمان و پیشگیری
مشخصات بیماری آنفلوانزا
– آنفلوانزا یک بیماری عفونی تب دار است که بیشتر دستگاه تنفسی را تحت تأثیر قرار می دهد.
– این بیماری به شدت واگیردار است و بیشتر در پاییز و زمستان دیده می شود و می تواند کلیه رده های سنی از کودکان تا سالمندان را درگیر کند.
– بیماری توسط ویروس های آنفلوانزا ایجاد می شود. به دلیل تغییرات مکرر این ویروس ها، انواع جدیدی از آن بروز می کند و همین موضوع، کنترل آنفلوانزا را سخت کرده است.
– بیماری معمولاً کمتر از یک هفته طول می کشد و اغلب ۳ تا ۴ روز خواهد بود.
– برخی علایم مثل سرفه و ضعف ممکن است ۲ تا ۴ هفته ادامه داشته باشند.
– شخص مبتلا از ۱ روز قبل از شروع علایم تا ۷ روز پس از شروع علایم می تواند بیماری را به دیگران انتقال دهد یعنی در این مدت بیماری مسری می باشد، بنابراین رعایت بهداشت در طول این مدت ضروری است.
– شدت بیماری در افراد و سنین مختلف تفاوت دارد.
– برخی به نوع خفیف بیماری و برخی به نوع شدید مبتلا می شوند.
– همة افراد مبتلا به آنفلوآنزا تمام علایم بیماری را تجربه نمی کنند. برای مثال، ممکن است فرد مبتلا به آنفلوآنزا حتی تب نداشته باشد.
– خوشبختانه علیرغم اینکه بیماری عوارض مختلف و خطرناکی دارد، اما در اغلب موارد خودبه خود و بیماران با درمان های ساده بهبود می یابند.
آنفلوانزا ≠ سرماخوردگی
– به دلیل تشابه علایم آنفلوانزا با سرماخوردگی، بسیاری این بیماری را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند. اما این دو بیماری، توسط ویروس های مختلف ایجاد می شوند
– علایم آنفلوآنزا معمولاً به طور ناگهانی بروز می کنند ولی علایم سرماخوردگی به تدریج ظاهر می شوند.
– هم چنین علایم آنفلوآنزا نسبت به سرماخوردگی از شدت بیشتری برخوردار هستند و مراقبت بیشتری را می طلبد.
راه های انتقال
– این بیماری از راه قطرات ریز مایع که در نتیجة سرفه، عطسه یا صحبت در هوا پراکنده می شوند، قابل انتقال است.
– هم چنین، بیماری می تواند از طریق تماس فیزیکی مانند دست دادن یا دست زدن به وسایل آلوده شیوع پیدا کند.
علایم آنفلوانزا
* تب (معمولاً بیشتر از ۳۸ درجه سانتی گراد)
* سردرد
* لرز و احساس سرما
* سرفه های خشک، معمولاً شدید و پیشرونده
* ضعف، بی حالی و خستگی بیش از حد
* بدن درد و درد عضلانی
* گلو درد
* آبریزش یا گرفتگی بینی
دو علامت ذیل، جزو علایم ناشایع آنفلوانزا می باشند:
* تهوع و استفراغ
* دل پیچه و اسهال
افراد در معرض خطر
افراد ذیل بیشتر در معرض خطر ابتلا به نوع شدید و عوارض بیماری هستند که حتی می تواند به مرگ آنها نیز منجر شود.
– افراد مسن بالاتر از ۶۵ سال
– کودکان زیر ۵ سال (به خصوص ۶ تا ۲۳ ماهه)
– خانم های باردار
– مبتلایان به بیماری های قلبی، ریوی، کلیوی و …، مثل آسم، دیابت، نارسایی قلبی، بیماران دیالیزی، بیماران تحت شیمی درمانی و افراد با نقص ایمنی
راه های پیشگیری از بیماری آنفلوانزا:
از تماس نزدیک دوری کنید:
از تماس نزدیک با افرادی که بیمار هستند خودداری کنید. زمانی که بیمار هستید, فاصله خود را از دیگران حفظ کنید تا از بیمار شدن آنها نیز محافظت کنید.
زمانی که بیمار هستید، خانه بمانید:
در صورت امکان, هنگامی که بیمار هستید, از رفتن به کار, مدرسه, دانشگاه و ماموریت های خود اجتناب کنید. این کار به جلوگیری از گسترش بیماری شما به دیگران کمک خواهد کرد.
دهان و بینی خود را بپوشانید:
هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با یک پارچه بپوشانید.این کار ممکن است مانع از بیمار شدن اطرافیان شما شود. آنفولانزا و دیگر بیماری های تنفسی حاد با سرفه, عطسه و یا دست های آلوده پخش می شوند.
دستانتان را تمیز کنید:
شستن دست ها اغلب به حفاظت از شما در برابر میکروب ها کمک می کند. اگر صابون و آب در دسترس نیستند، از مواد شستشو دهنده الکلی استفاده کنید.دستان تمیز زندگی را نجات می دهد.
از لمس چشم ها, بینی و یا دهان خود پرهیز کنید:
میکروب ها اغلب وقتی پخش می شوند که فردی چیزی را لمس می کند که با میکروب ها آلوده است و سپس چشم ها, بینی و یا دهانش را لمس می کند.
پیشگیری از آنفلولانزا در محل کار:
به طور معمول اشیا و سطوح را تمیز کنید, از جمله پوست, کیبورد, و تلفن ها.دقت کنید که محل کارتان منبع کافی از دستمال کاغذی, صابون, حوله کاغذی، پاک کننده الکلی و دستمال های مرطوب مصرفی داشته باشد.اگر در حین کار احساس ناخوشی داشتید, هرچه زودتر به خانه برگردید.
عادت های خوب سلامتی را تمرین کنید:
تمیز کردن و ضد عفونی کردن اغلب سطوح در خانه, کار یا مدرسه, به خصوص زمانی که کسی بیمار است، مهم است.خوب بخوابید, فعال باشد, استرس خود را مدیریت کنید, مایعات زیادی بنوشید و غذاهای مغذی بخورید.
نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا
به اندازه کافی بخوابید
خواب کـافی نـه تـنـهـا بـاعــث می شود که در طول روز شاداب و هـوشیـار بـاشـید، بلکه به نیرومند ماندن سیستم دفاعی نـیـز کـمـک مـی کـنـد.
به اندازه آب مصرف کنید
نوشیدن آب سیستم بدنتان را شستشو می دهد و برای حفظ یک رژیم غذایی سالم و سلامتیتان لازم است.
در استفاده از لوازم شخصی حساس باشید
تا می توانید از استفاده ی چند نفره از لیوان یا سایر ظروف غذا خودداری کنید، به خصوص زمانی که علائم بیماری ها را در فرد مقابل متوجه شدید.
محیط های بسته
محیط های بسته ای مثل اداره و اتوبوس، محل مناسبی برای رشد میکروب می باشد پس اگر دیدید کسی در این محیط ها عطسه می کند از او دوری کنید و بعد از فاصله گرفتن از او حتما دستهایتان را با آب و صابون بشویید.
ورزش کنید و از استرس و فشارهای روحی دوری کنید
با ورزش کردن علاوه بر آنکه قدرت بدنیتان را افزایش می دهید، موجب تقویت سیستم دفاعی بدنتان هم می شوید از طرفی داشتن استرس اصلاً برای سلامتیتان خوب نیست.
مراقبت به هنگام استفاده از وسایل مشترک
دستگیرههای در، نردهها، دستههای صندلی، سطح روی پیشخوانها و نوشتافزارها بدون شک آلوده به انواع میکروبها هستند. پس بعد از تماس با آنها بلافاصله دستهای خود را با آب و صابون بشویید. ویروس آنفلوآنزا قادر است بیش از 48 ساعت در خارج از بدن انسان به حیات خود ادامه داد. پس هر وسیلهای که دست دیگران به آن خورده باشد، در معرض آلودگی است.
پرهیز از استعمال دخانیات
استعمال دخانیات نیز عامل تخریب مژکها و مخاط مجاری تنفسی است که از ورود باکتریها، میکروبها و ویروسها به بدن جلوگیری میکنند و همین امر خطر ابتلا به آنفلوآنزا تشدید میکند.
|