آب 
نظارت بر وضعیت بهداشتی منابع آب شهری و روستایی
کلر سنجی آب شرب شهری وروستایی
انجام نمو نه برداری و آزمون های میکروبی آب شهری و روستایی
نظارت بر خطوط انتقال و توزیع در شبکه های آب شرب شهری و روستایی
برگزاری جلسات بین بخشی با شرکت های آب وفاضلاب شهری و روستایی
تجهیز آزمایشگاه ه آب شهر ستان
انجام نمونه بردا ری های شیمیایی و فلزات سنگین از منابع آب شهری وروستایی
* تامین آب شرب در شهر اسلام آبادغرب
vfgf
- بیش از 50 درصد از سراب شرف آباد
- مابقی از چاههای شماره منطقه شهرستانی _ ولیعصر _ بدره ای و برف آباد
* مخازن ذخیره آب
                                                          -     مخزن ذخیره سراب شرف آباد
-          مخزن ذخیره شهرستانی
 
-          مخزن ذخیره بدره ای
 
·          سالمسازی آب توسط سه دستگاه کلریناتور گازی انجام میشود
 
·          تامین آب در روستاهای تابعه شهرستان اسلام آبادغرب
sssaq
محیط
از مجموع 157 روستای دارای سکنه 150 روستا دارای شبکه لوله کشی میباشند که آب از چاهها و چشمه های بهسازی شده استحصال میگردد.
تعداد مخازن ذخیره آب روستائی                              44 مخزن
تعداد مخازنی که دارای کلریناتور گازی هستند            31 مخزن
تعداد مخازنی که بصورت دستی کلرزنی میشوند       2 1 مخزن
·          روستاهای فاقد آب لوله کشی 7 روستا:
چشمه ولگه
چشمه کبود منصوری
دوار درمیان
گمالگیر
میلگه سیاه سیاه (غلام)
میلگه کرمعلی
میلگه باباخان
 
 فاضلاب  

تعریففاضلاب:
به هر آبی که برای مصرف خاص تهیه شده باشد و مصرف شود و به هردلیلی کیفیت خود را برای آن مصرف خاص از دست بدهد اطلاق می شود .
آلوده کنندگی فاضلاب:
به عنوان مثال فاضلابهای خانگیمعمولا محتوی یک درصد ناخالصی هستند و این مقدار شامل عوامل آلوده کننده مختلفی استکه در صورت تخلیه در محیط زیست می تواند ضمن انتشار وشیوع انواع بیماری ها ،خسارتهای جبران ناپذیری در محیط زیست ایجاد نماید .
آلاینده های فاضلاب عواملذیل می تواند باشد :
1- میکرو ارگانیسم ها
2 -  مواد آلی ( محلول و غیر محلول)
3 - مواد معدنی محلول
4 -   مواد روغنی شناور
 5 - مواد معلق و کلوئیدها
 6 - مواد رادیواکتیو
انواع فاضلاب ها:
فاضلاب ها بنا به مبدأ تولید به گروههای ذیل تقسیم میشوند :
 1 -  فاضلاب های خانگی
2 -  فاضلاب های صنعتی
3 -  فاضلاب های سطحی
 4 -  فاضلابهای کشاورزی


بوی فاضلاب:
بوی فاضلابخانگی معمولا از گازهای حاصل از تجزیه مواد آلی یا مواد افزوده شده به فاضلاب ناشیمی شود . بوی فاضلاب تازه بوی مشخص و تا حدی ناخوشایند است اما بوی فاضلاب کهنه دراثر تجزیه غیرهوازی دارای بوی عفونی و بوی هیدروژن سولفید و خیلی نا خوشایند میباشد شبیه به بوی زهم ماهی ، لاشه گندیده ، کلم گندیده و تخم مرغ گندیده .
اصول کلی تصفیه فاضلاب:
بطورکلی اهداف تصفیهفاضلاب عبارتند از : جداسازی مواد معلق و شناور ، حذف موادآلی قابل تجزیه بیولوژیکی، حذف میکرو ارگانیزم های بیماری زا ، حذف انگل وتخم انگلها ، جداسازی سموم و فلزاتسنگین و غیره .
انواع مکانیسم های تصفیه:
تصفیه فاضلاب به دو گونه صورت می گیرد :
1 -  تصفیه طبیعی
2 - تصفیه غیرطبیعی

 
 آزمایشگاه بهداشت آب:  

معرفیآزمایشگاه آب

• آزمایشگاه آب و فاضلاب مرکز بهداشت شهرستان اسلام آباد هم زمانبا استقرار گروه بهداشت محیط در محل ساختمان مرکز بهداشتی درمانی شماره یک فعالیت داشت و در سال 1374 که به مرکزبهداشت شهرستان  انتقال یافت. آزمایشگاه آب از زمان تاسیس تا به امروز خدماتارزنده ای را در سیستم بهداشتی در راستای اهداف ارتقای سلامت جامعه انجام داده است.

آزمایشهای میکروبی

• آزمایشگاه آب آشامیدنی این مرکز طبق جدول زمانبندی شده آب اشامیدنی 157 روستای تحت پوشش با جمعیتی بالغ بر 58000 نفرو همچنین شهر اسلام آباد با جمعیتی بالغ بر 94000 نفررا مورد آزمایش میکروبی قرار می دهد و نتایج آزمایشات به صورت ماهیانه در پایان ماه به مرکز بهداشت استان ارسال می گردد.لازم به ذکر است علاوه بر برنامه روتین نمونه گیر ی اب شهر و روستاهای تحت پوشش از مراکز نظامی و کارخانه های تهیه مواد غذای و استخر های شنا و مرغداریهای منطقه تحت پوشش نیز نمونه گیری آب بعمل آمده و مورد آزمایش میکروبی قرار خواهد گرفت.
بهداشتوایمنی موادغذایی درنانوایی ها(بهداشت نان)  
نظر به اینکه نان یکی از اصلی ترینغذاهای روزمره مردم میباشد و تولید آن به عوامل مختلفی از جمله نیروی انسانی سالم،ابزار و لوازم منا سب ومکان بهداشتی نیاز دارد.ضوابط بهداشتی واحدهای خبازی شاملمواردذیل می باشد:
الف- نیروی انسانی:
1 - کلیهمتصدیان وکارگران موظفند گواهی نامه معتبر دوره ویژه بهداشت عمومی را به ترتیبی کهمرکزبهداشتی درمانی محل تعیین واعلام می نماید آن را دریافت نمایند.
2 - کلیه کارگرانبایستی دارای کارت معاینه پزشکی از مرکزبهداشتی درمانی باشند.
3 - کلیه کارکنان بایستیدرزمان کار ازکلاه وروپوش سفیدیک فرم استفاده کنند.
4 - افرادی که به نحوی باتهیهوپخت نان سروکاردارند در حین کار شخصا حق دریافت بهای کالای فروخته شده را ندارند.
5 -  استعمال دخانیات توسط متصدیان و کارگران در واحدهای خبازی در حین کار ممنوعمی باشد.
ب- ساختمان نانوایی:
1 - ساختمان واحدنانوایی بایستی طوری باشد که به سهولت قابل نظافت بوده و به عبارتی سطوح داخلی آنصاف ،ساده و محل تقاطع دیوارها و سطوح دارای زاویه تند نباشد و از نفوذ موش و حشراتموزی جلوگیری شود.
2 - درب ورودی تماما از جنس شیشه سکوریت و ترجیحا در هر شهر ازنوع مشابه و یکسان طراحی و نصب شود.
3 - دربها و پنجره های داخل واحد باید طوریطراحی شوند که سبب تجمع مواد خارجی نشده و قابل شستشو باشند. همچنین پنجره های مشرفبه فضای باز مجهز به توری از جنس آلومینیوم باشند تا از ورود حشرات جلوگیری به عملآورند.
4 - مکان مناسب جهت تهیه خمیر ،استراحت اولیه خمیر،دستگاه برش خمیر و اتاقبخار(برای نانهای حجیم و نیمه حجیم )در نظر گرفته شود.
5 - محل نگهداری آرد بایددور از آلودگی ،گرد و غبار،بو و سایر مواد آلوده کننده بوده و نیز از معرض حرارتدور و به راحتی قابل شستشو و نظافت باشد.
6 - در سرویس بهداشتی دو بخش دستشویی ودوش الزامی می باشد . ضمنا دشتشویی باید مجهز به صابون (ترجیحا صابون مایع) و خشککن مناسب و بهداشتی بوده و وجود زباله دان در کنار دستشویی الزامی است.
7 - ساختمکان استراحت برای کارگران نانوایی با تجهیزات مورد نیاز مانند کمد لباس ،رختکن،نماز خانه و ....
8 - کف واحد تماما از سنگ سفید و دیوارها نیز تا سقف سنگ سفیدیا کاشی سفید با ابعاد 20×30 و سقف نانوایی بایستی از سیمان سفید باشد
9 - درتمام نقاط قابل شستشو بایستی کف شور با شیب مناسب تعبیه شود کف شورها باید دارایمحافظ باشد تا از نفوذ حشرات و جانوران موذی به داخل نانوایی جلوگیری شود.
10 - واحد تولیدی بایستی مجهز به خروجی فاضلاب بوده به طوری که دفع بهداشتیفاضلاب مورد تایید مقامات بهداشتی باشد.ضمنا هدایت و تخلیه هر گونه فاضلاب به معابر،جوی و انهار عمومی ممنوع می باشد.
11 - ایجاد انبار برای نگهداری کیسه های آردبا پالت گذاری مناسب الزامی است
12 - احداث مکان مناسب برای نگهداری سایر مواداولیه مانند روغن ،خمیر مایه ،نمک و ... بنحوی که به راحتی قابل نظافت باشد
13 - مکان نگهداری کیسه های آرد حتی المقدور دارای دو درب باشند یکی برای ورود آرد بهواحد نانوایی و دیگری برای انتقال آرد از انبار به قسمت تهیه خمیر
14 - در واحدخبازی بایستی تجهیزات لازم برای تهویه مناسب گردد.
15 - محل تولید نان و سایرقسمتها باید از روشنایی کافی برخورد دار باشد.
16 - نصب شیر آب در بالای دستگاهخمیر گیر ضروری است.

ج- ابزار و لوازم و تجهیزات مورداستفاده :

1 - در صورت امکان نصب بونکر استیل جهت نگهداری آرد بهصورت فله مناسب با سهمیه مربوطه و توان تولید و فضای موجود مد نظر گیرد .
2 - تهیه و نصب میز مخصوص خنک کردن نان که صفحه آن توری از جنس استیل باشد .
3 -  درصورت عدم امکان نصب بونکر ، پالت از جنس پلاستیک فشرده و یا آلیاژ فلز ضد زنگ برایچیدن کیسه های آرد تهیه گردد
4 - واحد تولید نان باید حتی الامکان از سوخت گازاستفاده کند . ضمناً دستگاههای سوخت به طور دقیق تنظیم بوده بطوری که عمل احتراقکامل صورت گرفته و از ایجاد دود و آلوده کردن محیط جلوگیری شود . همچنین واحدنانوایی باید مجهز به دودکش بوده و ارتفاع دودکش از سقف ساختمانهای مجاور بلند ترباشد .
5 -  برای نگهداری خمیر باید از تغارهای استیل یکپارچه بدون درز با پایههای چرخدار که به سهولت قابل جابجایی باشد ، استفاده شود .
تبصره : تعداد تغارها باید متناسب با سهمیه و ظرفیت و زمان لازم برایخواب خمیر باشد .
6 -  تهیه و تدارک یک دستگاه یخچال، آب سرد کن وآبگرمکن مدنظر قرارگیرد .
7 - رویه میزکار بایستی از جنس استیل باشد .
8 - تهیه و تدارک ابزار کار و لوازم نظافت مد نظر قرار گیرد .
9 - جهت ورود بهانبار و دستشویی باید از دمپایی جداگانه استفاده شود .
10 -  قراردادن ظروفزباله درب دار قابل حمل و نقل و شستشو به تعداد کافی در واحد خبازی الزامی است .
11 -  در صورت ضرورت تغییر دستگاه پخت نان ، دستگاه جدید استاندارد با حرارت غیرمستقیم نصب گردد .
علاوه بر موارد فوق ، رعایت ضوابط و دستورالعمل های صادره ازسوی وزارت محترم بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی الزامی است .
 
·          تعداد خبازیهای شهرستان درسال 1389 :
-          نانوایی سنتی           70      مورد
-          نانوایی ماشینی        81
-          نانوایی بربری             17
-          نانوایی سنگک           6
 
بهداشت مراکزتهیه و توزیع موادغذایی واماکن  عمومی
نظارت و کنترل وضعیت بهداشتی مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی، اماکن عمومیمشمول وغیرمشمول و اماکن بین راهی
نظارت براجرای مقرارت ماده 13 قانونوفعالیتهای شورای حل اختلاف ویژه رسیدگی به ماده13قانون وتعزیرات حکو.متی
نظارت و کنترل وضعیت بهداشتی واحدهای خبازی استان وکنترل مستمرروندحذف مصرف جوششیرین ازنان
نظارت بر روندمعرفی پیشه وران به آزمایشگاه و صدور کارت معاینهپزشکی جهت آنها طبق دستورالعملهای صادره
نظارت و کنترل سنجش ید در نمکهایخوراکی تصفیه یددار وجلوگیری ازعرضه نمکهای غیرتصفیه
راهبری برنامه‌های استانیو شهرستانی درزمینه بهداشت موادغذایی واماکن عمومی وبرگزاری جلسات وبرنامه هایآموزشی
شرکت در طرحهای ملی ، کشوری و استانی و برنامه های بین بخشی وجلبمشارکت مردمی
نظارت بر فعالیتهای آموزشگاه های صنوف
رسیدگی به شکایاتمردمی در زمینه تخلفات بهداشتی مراکز واماکن عمومی و بین راهی و بهداشت موادغذایی
نظارت بر نمونه برداری مواد غذایی مشکوک و نتایج آزمایشگاه ونحوه معدومنمودن مواد غذایی فاسد توسط بازرسین بهداشت محیط
طرح موضوع مشکلات ومعضلاتبهداشت موادغذایی در کارگروه بهداشت ، درمان وتامین اجتماعی شهرستان
اجرای طرح توسعه و تشدید نظارت بر بهداشت مواد غذایی در غالب طرحتشدیددرساعات غیراداری و فوریت های سلامت محیط
اجرای طرح امنیت غذا و راهبریبرنامه HACCP در سطح مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی شهرستان
اجرای طرحبسج سلامت نوروزی ،ایام محرم، ماه مبارک رمضان ، راهیان نور و سالگرد ارتحال امام و ...
جمع آوری اطلاعات و آمار مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و اماکنعمومی مشمول و غیر مشمول و اماکن بین راهی
تجزیه و تحلیل آمار و شاخصهایبهداشت موادغذایی واماکن عمومی مشمول وغیرمشمول و اماکن بین راهی
نظارتو ارزشیابی مستمر بر فعالیتهای مراکز بهداشتی درمانی شهرستان و ارائه پسخوراند
تهیه وتدوین طرح‌های تحقیقاتی بهداشت موادغذایی واماکن در قالب کمیته‌های علمی
 
·          آمار مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی در سال 1389 :
تعداد مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی شهری :                                        1151 مورد
تعداد مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی روستائی :                                     361 مورد
تعداد اماکن عمومی شهری :                                                                  343 مورد
تعداد اماکن عمومی روستائی:                                                                 39 مورد

 

بهداشت هوا
 
آلودگی هوا یک مشکل بهداشتی فراگیر است . اگرچه خطرابتلا به بیماریها در یک فرد در اثر مواجهه با آلاینده های هوا در مقایسه باسایرعوامل خطر ساز چندان زیاد نیست ولی گستردگی موضوع و فراوانی افرادیکه در تمامطو ل عمر خود با آن مواجه هستند سبب شده است که این مسئله به یک معضل بزرگ تبدیلگردد .
آلودگی هوا نه تنها در محیط کار بلکه داخل خانه نیزدیده می شود .سربموجود در رنگ دیوارها ،گازهای متصاعد شده از اجاق گازو.... ودرمحیطهای بازاز بین 5الاینده اصلی ، گاز منوکسید کربن و ذرات معلق بیشترین در صدآلوده کننده های محیطزیست شهراصفهان را در سال 85 دارا می باشد که طی سنجشهای انجام شده در اصفهان 70 درصد آن به علت ترافیک بوده است .
هدف کلی :
ارتقاء سطح سلامت جامعه از طریق تعیین PSI و اعلام وضعیت آلودگی هوا وبررسی تاثیر آن برسلامت
تعریف آلودگی هوا:
آلودگی هوا یعنی وجود یک یاچند آلوده کننده مانند گرد وغبار ، فیوم ها ،گازها و میست ، بو ، دود و بخارات درهوای آزاد با کمیت ها " ویژگیها " و زمان ماندکه برای زندگی انسان ،گیاه یا زندگی حیوانات خطرناک است و برای اموال مضر می باشند .
به عبارت دیگر هرگاه نسبت ترکیب مواد متشکله از هوا تغییر کند)نیتروژن،اکسیژن،دی اکسید کربن ، بخار آب ،گازهای بی اثر(
عناصر و ترکیباتجدیدی علاوه بر5 دسته فوق به ترکیب مواد متشکله هوا اضافه شوند. ( دی اکسیدگوگرد،مونوکسیدکربن،VOCs،PANو(…
مهمترین آلاینده هایهوای تاثیر گذار بر سلامت :
ذرات معلق (PM10)
اکسیدهای نیتروژن (NOx)
ازون (O3)
اکسید گوگرد (SO2)
منوکسید کربن (CO)

آلودگی هوا در دو حوزه سلامت را تهدید می کند :
آلودگی هوا در فضای آزاد شهری
آلودگی هوا در فضای بسته
منابع عمده آلودگی در فضای آزاد شهری:
1 - وسایل نقلیهموتوری
2 - صنایع آلاینده
3 -سوخت های فسیلی
4 - تغییرات جوی و وقایعهواشناسی خاص

منابع عمده آلودگی در فضای بسته:
1 -مواد شیمیائی شامل شوینده ها و مواد پاک کننده
2 -سموم و حشره کش ها
3 -منابع بیولوژیک , نظیر حیوانات خانگی , قارچها و کپک ها
4 - دود ناشی ازمصرف مواد دخانی
5 -نفوذ آلودگی هوای فضای آزاد شهری به درون منازل و فضای بسته
6 - مصرف سوخت های فسیلی نامناسب جهت پخت و پز وتامین گرمایش مناطق مسکونی وشعله های باز
7 - تراکم زیاد جمعیت نسبت به مساحت فضاهای بسته وبروز آلودگی هایمیکروبی و انتشار سریع بیماریها , نظیر سل , آنفلوآنزا و.....
8 - وجود کارگاههای خانگی نظیر قالیبافی ها و ....

بیماری های عمدهناشی ازآلودگی هوا که سلامت مردم را به خطر می اندازد:
1 -  عفونت های حاددستگاه تنفسی
2 -آسم
3 -عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی
4 - عفونت گوشمیانی ( بیشتر در بین کودکان در آلودگی فضای بسته)
5 - بیماری های انسدادیدستگاه تنفسی COPD) )
6 - سرطان های ریه و مجاری تنفسی
7 - بیماری های قلبی – عروقی و حملات قلبی

واکنشهای سریع و عمده بدن در مقابلآلودگی هوا که سلامت مردم را به خطر می اندازد :
1 -حملات قلبی
2 -حملات تنفسی ( واکنش های آسمیک ، نفس تنگی ،سوزش مجاری تنفسی)
3 -سوزش والتهاب مخاط چشم و آبریزش از چشم
4 -سردرد ، سرگیجه ، بی حوصلگی ، خواب آلودگیو ضعف عمومی بدن

 مدیریت مواد زائد جامد

زباله های خانگی:

تا ابتدای سال 1388 زباله ها به صورت غیر بهداشتی و روباز در جاده اسلام آباد غرب – گهواره تلنبار می شد.که این موضوع به علت همجواری با جاده،زمین های کشاورزی و روستای فیروز آباد مرتبا مورد اعتراض مردم بود . علاوه بر آن آتش سوزهای  مکرر نیز بر مشکلات می افزود . و افراد زباله گرد و سگ های  ولگرد نیز از مشکلات اساسی این مکان بود.  در نهایت به علت اعتراضات مردمی جایگاه دفع زباله به  حوالی گردنه حسن آباد منتقل گردید. که در ابتدای امر قرار بود که اقدامات و تدابیر خاصی جهت حفر ترانشه  و...اتخاذ گردد . ولی متاسفانه این اقدامات میسر نگردید و در حال حاضر زباله ها به طورمختصربا خاک پوشانده می شوند. که نسبت به حالت قبلی بهتر می باشد و مشکل زباله گردها و سگ های ولگرد تا حدودی حل شده  ولی امید است . که موضوع به صورت اصولی حل و فصل گردد.